Κέρκυρα- Συνολική ενημέρωση δράσεων 21/4-27/4

Στο διάστημα απο τη Κυριακή 21/4 έως το Σάββατο 27/4, ως αυτοοργανωμένη μαθητική συνέλευση αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε σειρά δράσεων στη πόλη της Κέρκυρας. Επίκεντρο της κριτικής μας υπήρξε η πραγματικότητα που βιώνει το νησί κατά τη διάρκεια των τουριστικών περιόδων,και ειδικότερα εκείνη του πάσχα. Στο βωμό του κέρδους και της <<ανάπτυξης>>, πέρα απο τους εντατικούς ρυθμούς εργασίας και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, παρατηρείται μια προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας, προκειμένου να μη <<χαλάσει >> η εικόνα του νησιού.Ώς μαθητές/μαθήτριες και ως τμήμα του ντόπιου κόσμου που αγωνίζεται,δεν δεχόμαστε να συμμετέχουμε στη τουριστική υστερία και δε κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτό το κόσμο, μέχρι την ανατροπή του.

Ακολουθούν (με ομολογουμένως μεγάλη καθυστέρηση) οι δράσεις της συνέλευσης ενάντια στη πασχαλινή κερκυραϊκή πραγματικότητα, καθώς και αντιφασιστικές ενέργειες.

-Τη Κυριακή 21/4 καταλάβαμε το κεντρικό γηπεδάκι μπάσκετ της πόλης και διοργανώσαμε αντιφασιστικό τουρνουά, σηκώνοντας αντιφασιστικό πανό. Το βράδυ της ίδιας μέρας σβήστηκαν σβάστικες απο τοίχους του κέντρου.

-Τη Πέμπτη 25/4 πραγματοποιήθηκε αφισοκόλληση στο κέντρο της πόλης, με θέμα το θάνατο των μεταναστών στα σύνορα και την αντιπαραβολή του με τη κατάσταση των ημερών στη Κέρκυρα.Η δράση πλαισιώθηκε απο μεγάλο αριθμό μαθητριών/τών.

-Τη Παρασκευή 26/4 μοιράσαμε μαζικό αριθμό κειμένων ενάντια στη πασχαλινή πραγματικότητα, σε ελληνικά και αγγλικά.

-Ξημερώματα του Σαββάτου 27/4 ρίχτηκαν τρικάκια σε πολλά κεντρικά σημεία, εν όψει της τεράστιας συγκέντρωσης κόσμου το πρωί του Σαββάτου για τα τοπικά δρώμενα. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ένα νησί που μαστίζεται απο το πρόβλημα των απορριμάτων και ως εκ τούτου παραμένει διαρκώς βρώμικο, ένα ποσοστό απο τα τρικάκια εξαφανίστηκε άμεσα μετά τη ρίψη τους από ένα στόλο καθαριστών,καθαριστικών οχημάτων κλπ.

Ακολουθεί το κείμενο, καθώς και φωτογραφίες απο τις δράσεις:

Πάσχα για λίγους

Ζούμε σε έναν κόσμο αδικίας και εκμετάλλευσης. Έναν κόσμο έντονου ανταγωνισμού και οικονομικής εξαθλίωσης. Στον γενικό αυτό κανόνα η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η φτώχεια, αφορά μεγάλες μερίδες του πληθυσμού, με επιβλαβείς και πολυδιάστατες συνέπειες, η οποία οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική καπιταλιστική κρίση. Παράλληλα, χιλιάδες πρόσφυγες ζητάνε πρόσβαση στην ”πολιτισμένη” Δύση, διαμέσου της Ελλάδας. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται άθλια από το Ελληνικό κράτος και τους ξενοφοβικούς κατοίκους του, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και πολλούς από αυτούς να βρίσκουν τον θάνατό τους στα σύνορα ή στα ”κέντρα φιλοξενίας”. Με αυτή να είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μισάνθρωπες και ρατσιστικές αντιλήψεις. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω το νησί της Κέρκυρας πνίγεται στα σκουπίδια, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να καταστέλλουν κάθε αγώνα ενάντια στις μεθοδεύσεις των αρχών για εκτόνωση του φαινόμενου.

Παρόλα αυτά το μόνο που ακούγεται στο νησί, είναι η άλλοτε χαρμόσυνη άλλοτε λυπηρή αλλά πάντα μεγαλόπρεπη, μουσική των φιλαρμονικών. Η κοινωνία αυτή χαρακτηρίζεται μόνο από την προσέλευση των τουριστών και την επιτυχία των πολιτιστικών δρώμενων. Αυτά τα δρώμενα χαίρουν πάντα μεγάλης συμμετοχής, κυρίως από τους Κερκυραίους οι οποίοι παρακολουθούν τα φανταχτερά γεγονότα. Αυτή όμως είναι η κοινωνία η οποία δεν αντέδρασε στην δολοφονία του/της Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh, δεν νοιάστηκε για την γυναικοκτονία της Ελένης στην Ρόδο αλλά και για τις 12 επιβεβαιωμένες φετινές γυναικοκτονίες. Αυτή η κοινωνία που έμεινε απαθής στην φασιστική δολοφονία του Petrit Ziffle, εδώ, στην Κέρκυρα και σε τόσα άλλα γεγονότα. Το νησί του οποίου οι κάτοικοι εθελοτυφλούν και παραμένουν επιλεκτικά ανενημέρωτοι και συνεπώς απαθής για τα ουσιώδη ζητήματα του κόσμου.

Εμείς ως μαθητές και κάτοικοι του νησιού αυτού, αρνούμαστε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα. Δεν θέλουμε να υπνωτιστούμε από τους ανούσιους εορτασμούς και τα πανηγύρια. Δεν ξεχνάμε πως τα προβλήματα δεν λύνονται με την εθελοτυφλία. Προτάσσουμε την πνευματική αναζήτηση, τον διάλογο, τους κοινωνικούς αγώνες και την μάχη ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τις εξουσιαστικές συμπεριφορές.

Αυτοργανωμένη Μαθητική Συνέλευση Κέρκυρας

Συνέλευση κάθε Σάββατο στις 18:30

κατάληψη Αντινομία (Παλαιό ψυχιατρείο)

mathitikisineleusicfu@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *